Forum de Academy

CEPAT.MESRA.TERKINI
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 POLICE info

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: POLICE info   Tue May 13, 2008 12:37 pm


" Mesra, Cepat dan Betul"


http://www.rmp.gov.my/
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Wed May 21, 2008 3:38 pm

hmm..nak tanya nie..banyak betul aku tanya hari ini..hehehe..nak masuk akademi polis memerlukan sekurang-kurangnya mempunyai diploma/ijazah dalam undang-undang,dan yang lepasan STPM pun boleh masuk akademi polis..is that true??kalau lepasan SPM boley tak masuk akademi polis..and macamana nak masuk akademi polis..tolong jawab cmdr..
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: POLICE info   Wed May 21, 2008 3:49 pm

Saya cuba jawab ikut pengetahuan am saya yer.. Wink

untuk jadi pegawai polis( rank officer) memang memerlukan at least kena ada STPM..tu pun kenala STPM yg power2 skit.. kalu tak silap saya, nak masuk akedemi polis ni tidaklah memerlukan diploma/ijazah yg tertumpu dlm jurusan undang2 sahaja.. apa-apa jua bidang pun boleh asalkan memenuhi kriteria dan keperluan semasa.. kalau untuk sijil SPM leh minta jadi konstabel jer..tempat latihan saya kurang pasti samada kat PULAPO juga atau tidak..

Nak masuk akedemi ni senang jer..tunggu jer la intake pengambilannya di akhbar2 harian utama seluruh Malaysia.. dia x kuar kat spa.. pengambilan utk kadet inspektor slalunya dibuat 2 tahun skali iaitu dalam awal tahun dan penghujung tahun..(macam tahun lepas punya pengambilan..)
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Wed May 21, 2008 3:58 pm

owh..thx 4 da info cmdr..nak betul kan sikit,tempat latihan konstabel di PULAPOL.tambah L je lagi..PUsat LAtihan POlis..hehehe
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: POLICE info   Wed May 21, 2008 4:02 pm

hehe..tq coz betulkn saya.. Embarassed
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Wed May 21, 2008 5:21 pm

disini saya ada sedikit info untuk polis
bagi jawatan inspektor ( inspektor percubaan ) anda memerlukan sekurang2nya STPM dan mesti kredit BM dlam SPM. oleh kerana sekarang tiada lagi Kadet ASP yang memerlukan Ijazah untuk memohon, jadi lepasan ijazah lebih cenderong untuk memohon inspektor polis. ini bermakna kuata untuk stpm akan menurun. bagi inspektor STPM,Diploma dan Dgree leh mohon. untuk senang lagi sekurang2nya ada sijil yang power contohnya kadet polis,memang senang. (sbb saya penah p interview polis )hehe. manakala pusat latihan nya pula dekat PULAPOL jalan semarak Kuala Lumpur.

mengenai jurusan pulak.dia x kesah.sebab nanti dia masuk kelas lain.polis dia x macam ATM.andai ada dgree apa2 pon dia still kena belajar undang2 jugak pas tu ditempatkan ikut keadaan semasa. kalau ATM andai ada Dgree Medic.kompom jadi doktor dah dalam ATM.
saya dip graphic design pon dapat interview.(nanti saya citer pasal interview polis plak )

Intake 2007 yang baru nie seramai 20 000 org memohon untuk jawatan inspektor pecubaan. saya difahamkan hanya 400 org sahaja diperlukan.

bagi jawatan konstabel pula terbahagi kepada beberapa jawatan
Konstabel ( Regular )
Konstabel Sokongan ( dulu konstabel tambahan )

hanya memerlukan SPM dan kredit bahasa melayu dan lulus matematik.
pusat latihan pulak ada banyak
PULAPOL jalan semarak untuk pelatih wanita dan Inspektor sahaja. ( x silap saya la )
PULAPOL kuching'
PULAPOL gemas
Johor pon ada.
dan lain-lain lagi

tempoh latihan bagi konstable 6 bulan (3 training 3 praktikal )kalau x silap saya la.

sekian terima kasih.
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 12:16 pm

masa sekolah, sue mmg minat sgt nak jadi polis....
tp syarat2 x mencukupi..... Crying or Very sad
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 12:23 pm

TabikSpring wrote:
disini saya ada sedikit info untuk polis
bagi jawatan inspektor ( inspektor percubaan ) anda memerlukan sekurang2nya STPM dan mesti kredit BM dlam SPM. oleh kerana sekarang tiada lagi Kadet ASP yang memerlukan Ijazah untuk memohon, jadi lepasan ijazah lebih cenderong untuk memohon inspektor polis. ini bermakna kuata untuk stpm akan menurun. bagi inspektor STPM,Diploma dan Dgree leh mohon. untuk senang lagi sekurang2nya ada sijil yang power contohnya kadet polis,memang senang. (sbb saya penah p interview polis )hehe. manakala pusat latihan nya pula dekat PULAPOL jalan semarak Kuala Lumpur.

mengenai jurusan pulak.dia x kesah.sebab nanti dia masuk kelas lain.polis dia x macam ATM.andai ada dgree apa2 pon dia still kena belajar undang2 jugak pas tu ditempatkan ikut keadaan semasa. kalau ATM andai ada Dgree Medic.kompom jadi doktor dah dalam ATM.
saya dip graphic design pon dapat interview.(nanti saya citer pasal interview polis plak )

Intake 2007 yang baru nie seramai 20 000 org memohon untuk jawatan inspektor pecubaan. saya difahamkan hanya 400 org sahaja diperlukan.

bagi jawatan konstabel pula terbahagi kepada beberapa jawatan
Konstabel ( Regular )
Konstabel Sokongan ( dulu konstabel tambahan )

hanya memerlukan SPM dan kredit bahasa melayu dan lulus matematik.
pusat latihan pulak ada banyak
PULAPOL jalan semarak untuk pelatih wanita dan Inspektor sahaja. ( x silap saya la )
PULAPOL kuching'
PULAPOL gemas
Johor pon ada.
dan lain-lain lagi

tempoh latihan bagi konstable 6 bulan (3 training 3 praktikal )kalau x silap saya la.

sekian terima kasih.

kalau nak ikutkan semua syarat2 tu... sue qualified....

tapi x ckp 1 jer..... Sad
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 12:35 pm

tak cukup tinggi ker sue..??? Rolling Eyes
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 12:42 pm

Luis Zaha wrote:
tak cukup tinggi ker sue..??? Rolling Eyes

aaahh.... x brape tinggi...
Very Happy
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 12:44 pm

erm..dah tau dah.. coz kebanyakan nyer memang bermasalah dari segi tu.. x per, mungkin x der rezeki kat situ kn.. Wink
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 2:10 pm

kalau tinggi nie sama la masalah dia ngan rabun warna. memang x bleh nak di baiki dah
melainkan p operate kaki tu tambah tulang ker bagi panjang.... gurau jer
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 2:14 pm

alaahhh... dlm seinci 2 jer yg x lepas....
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 2:19 pm

tu la pasal. tapi bila dia ukur x guna inci..hehehe kalau 2 inci. cuba check balik dalam cm berapa 5.08cm tu. banyak tuuu
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 2:58 pm

erm..betul kata tabikspring tu.. tapi kan tak silap saya, lain tempat lain lak scale yg digunakan.. maksud saya bila pergi ukur kat hospital tinggi saya kurang pula daripada tinggi yang saya ukur masa pemilihan tentera.. scratch
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 3:21 pm

kdg2 tali ukur tu x tepat....
cuba try kat 2, 3 jenis pengukur yg berbeza... ketinggian kita pun berbeza2
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 3:22 pm

hehehe....kenape berlainan??
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 3:32 pm


cara2 nak tambah ketinggian........
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 3:34 pm

lomapt sikatak lompat...lompat lah hari-hari.supaya aku cepat pangang..nanti aku nak jadi askar.. lol!
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 4:33 pm

ala biasa la. pengukur nie mana ada tepat. yang paling tepat hanya Allah SWT sahaja..
mana2 kita p ukur pun x sama. kalau kita ukur pagi dia x akan sama kalau kita ukur petang. yang bermasalah macam ni adalah yang cukup2 jer tinggi dia.

anyway mungkin rezeki dalam badan beruniform nie x dak kot
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 5:16 pm

ye lah tu....
x kisah sgt lah... keje sue skrg pun ok...
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 5:20 pm

bersyukur dengan apa yang ada,okey sue??
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 5:32 pm

emmm
janji halal hehehah
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: POLICE info   Thu May 22, 2008 5:35 pm

back to topic..
Back to top Go down
View user profile
munir
Civilian
Civilian


Number of posts : 3
Registration date : 2008-09-02

PostSubject: Re: POLICE info   Tue Sep 02, 2008 9:22 pm

salam tumpang tanya ekkk..polis ada tak institusi polis? sy ada dengar pelepasan spm boleh blajar kat ctu... kat mana tue? study apa dlm tue? Smile
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: POLICE info   Today at 6:11 pm

Back to top Go down
 
POLICE info
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next
 Similar topics
-
» Natal Mounted Police nominal rolls - Introduction
» The Natal Mounted Police.
» The Mounted Police of Natal. H.P Holt 1913
» THE NATAL MOUNTED POLICE
» Harry Boik, Natal Mounted Police

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum de Academy :: Defence & Military :: Police-
Jump to: