Forum de Academy

CEPAT.MESRA.TERKINI
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)

View previous topic View next topic Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 2:54 pm

salah satu kerjaya atau menimba pengalaman..sila kupas topic saya nie..
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 2:56 pm

erm..pada pendapat saya la, wataniah/simpanan ni just for part time..n nak gain more exp.. ni utk yg berminat nak masuk regular tapi x dapat.. Razz
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:00 pm

owh..tapi macam situasi saya nie..KTD tak dapat tapi boleh kan untuk masuk wataniah??and nak tanya macam mana dengan cara hidup sebagai askar wataniah..same macam askar regular kew??
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:03 pm

kamu boleh jer nak masuk wataniah..pergi la kat kem wataniah yg terdekat n apply..pastu aktif la..jangan la dapat nombor jer terus hilang.. erm, life dia saya tak berapa pasti but then macam kita tahun wataniah ni just weekend jer..jadi weekend jer la jadi askar nyer.. hari-hari biasa kita enjoy..!!! hehe Razz
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:05 pm

owh...kalau nak aktif tu macamana datang weekend je??hmm..asakar wataniah nie ada disediakan tempat tinggal tak??
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:09 pm

erm..nak aktif senang jer..dia panggil training datang jer la..
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:12 pm

owh...panggil??diorang call kat handset kite ke??atao mcamane..cmder tak jawab lagi..askar wataniah ada disdiakan tempat tinggal??
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:26 pm

Kemudahan Askar Wataniah
Apakah yang anda perolehi apabila menyertai Askar Wataniah ?


Berjasa dengan menyumbang kepada pertahanan negara.


Mengisi masa lapang yang sebaliknya akan terbiar sekiranya tidak menyertai sebarang aktiviti kumpulan sosial.


Mempelajari kepakaran dalam pasukan Askar Wataniah yang dipilih.


Membina dan membangunkan perwatakan tanpa mengeluarkan wang ringgit.


Menambah kenalan/sahabat dari pelbagai lapisan masyarakat.


Berpeluang melawat/menghadiri latihan di pusat latihan dan pasukan-pasukan di seluruh negara.


Elaun semasa latihan hujung minggu dan gaji bagi latihan melebihi 72 jam dan perkhemahan tahunan.


Bounti/Saguhati tahunan.


Perlindungan kemalangan sama seperti Angkatan Tetap.


Elaun Perjalanan ke tempat latihan dan kemudahan perubatan.


Layak menyertai Insurans Berkelompok ATM.


Cuti tanpa rekod bagi menyertai latihan selama 30 hari dalam satu tahun (bagi kakitangan kerajaan sahaja).


Boleh dikerah untuk berkhidmat sepenuh masa mengisi perjawatan tetap dalam kor-kor yang berkaitan bagi mereka yang layak.


Layak mendapat kemudahan pembelian barangan PERNAMA PERWIRA NIAGA seperti mana Anggota Tetap.


Layak memperolehi kemudahan yang disediakan oleh Yayasan Askar Wataniah.




tapi disini tiada pula menyatakan kemudahan tempat tinggal..maksudnya tinggal kat rumah la hari-hari lain..
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:27 pm

hahaha..macam tu la lebih kurang... Laughing
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:29 pm

owh....eh???ni gamba sape pulak nie...pegawai TLDM la cmdr luis..SALUTE!!!!
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:33 pm

dahh..dah..saya bukan pegawai TLDM yer..tak payah nak salute2 nih.. tu saje jer saya tempek gambar buat bg semangat skit.. Wink
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:38 pm

hahaha...dah tu dalam gambar tu sape??
tengok je gamba tu mmg terus semangat..jelez pulak tak de peluang nak pakai uniform askar macam tu..
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:40 pm

haa..tahu tak per..kalu nak merasa pakai uniform macam saya tu join la askar yer.. Laughing

ok, back on topic k..
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 3:47 pm

okey..back to topik..

Konsep Dan Jenis Latihan
Konsep latihan yang dilaksanakan adalah berteraskan kepada latihan asas ketenteraan untuk menyediakan anggota dan pasukan yang mampu bergandingan dengan pasukan tetap sekiranya diperlukan. Latihan-latihan Askar Wataniah dilaksanakan mengikut kemampuan dan kesesuaian masa seperti hujung minggu.


Latihan Rekrut - Setiap anggota Askar Wataniah perlu menjalani latihan rekrut selama 30 hari berterusan atau melalui latihan tempatan selama 240 jam iaitu syarat untuk pengiktirafan sebagai Prebet..


Latihan Tempatan - Latihan ini dilaksanakan di lokasi berdekatan kediaman anggota Sukarela. Latihan dijalankan pada masa yang bersesuaian terutama pada cuti hujung minggu. Latihan dilaksanakan dalam tempoh antara 2 hingga 12 jam sehari. Jumlah latihan ini dilaksanakan tidak melebihi 240 jam setahun (pasukan bukan teknikal) dan tidak melebihi 360 jam (pasukan teknikal).


Latihan Lanjutan - Latihan ini dijalankan secara berterusan dalam tempoh masa tidak kurang daripada 72 jam dan tdak melebihi 14 hari bagi setiap individu dalam setahun.


Latihan Tahunan - Latihan ini dijalankan secara berterusan pada setiap tahun sebagai kemuncak aktiviti latihan. Latihan tersebut dilaksanakan tidak melebihi 15 hari setiap tahun bagi seseorang individu. latihan ini dilaksanakan secara berkelompok dengan mengaplikasikan kemahiran ilmu medan perang, muslihat dan pengendalian senjata serta latihan rejimental.


Latihan Anggota Pakar - Anggota Pakar hanya perlu mengikuti latihan kem tahunan selama 15 hari setahun.


latihan askar wataniah memang sama macam latihan askar tetap??yang latihan selama 1 bulan tu mcamane pulak..tolong terangkan.
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:03 pm

masuk cepat AW. jangan tunggu lagi. masuk cepat.
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:07 pm

heehehe...thx sebab bagi dorongan..tunggu age cukup 18 jek..sekarang tak cukup lagi..
back to topic...
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:13 pm

la x cukup lagi.cam mana nie.. nak tanya awat u minat sangat join ARMY?

saya pernah ditanya macam tu oleh Pegawai ATM
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:18 pm

jawapan:saya ingin menyertai TENTERA DARAT ini kerana berdasarkan minat..tambah-tambah lagi keperluan pegawai muda untuk menghadapi zaman IT dan moden sekarang..keperluan minda pegawai muda amat diperlukan oleh ATM untuk memikirkan cara terbaik untuk memikirkan satu strategi pertahanan negara yang lebih moden dan baru serta segar..takkan hendak berada ditampuk lama..lagipun saya meminati TENTERA DARAT kerana melihat sejarah perjuangan pejuang TENTERA DARAT MALAYSIA semasa berada di bawah jajahan british begitu membara dan dengan semangat waja tanpa gentar berhadapan dengan musuh..sebagai contoh leftenan adnan yang sanggup mati demi negara..GEMPUR WIRA!!!!! SEKIAN TERIMA KASIH
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:30 pm

mr.jackyll wrote:
jawapan:saya ingin menyertai TENTERA DARAT ini kerana berdasarkan minat..tambah-tambah lagi keperluan pegawai muda untuk menghadapi zaman IT dan moden sekarang..keperluan minda pegawai muda amat diperlukan oleh ATM untuk memikirkan cara terbaik untuk memikirkan satu strategi pertahanan negara yang lebih moden dan baru serta segar..takkan hendak berada ditampuk lama..lagipun saya meminati TENTERA DARAT kerana melihat sejarah perjuangan pejuang TENTERA DARAT MALAYSIA semasa berada di bawah jajahan british begitu membara dan dengan semangat waja tanpa gentar berhadapan dengan musuh..sebagai contoh leftenan adnan yang sanggup mati demi negara..GEMPUR WIRA!!!!! SEKIAN TERIMA KASIH

emmm tinggi cita2
nak tau apa pegawai tu cakap kat saya?
dia cakap yang nak masuk sangat ATM nie salah satu dia

Gaji lumanyan.
Kerja x teruk dah ( sekarang )
ada style
cerah masa depan..

betul x betul apa yang saya cakap. sekarang nie kalau la perang, belum tentu lagi semua askar akan gah di hadapan...
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:33 pm

mmg betul..tu pun salah satu faktor nak join ARMY..

jangan cakap mcam tu..jangan menilai orang dari segi luaran tahu??
Back to top Go down
View user profile
sue
Civilian
Civilian


Number of posts : 43
Registration date : 2008-05-22

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:38 pm

klau kawen dgn army boleh jln bwh pedang,.....
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:40 pm

x da. tapi itulah hakikatnya.bukan askar malaysia saja. 1 dunia. tgk yang US army p serang iraq. ada yang bunuh diri x mau p iraq. sampai tahap macam tu sekali
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:41 pm

ceeewwaaaaahh....cari la calon askar..off topic jap..back to topic sue..
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:41 pm

sue wrote:
klau kawen dgn army boleh jln bwh pedang,.....

opsss pembetulan. bukan army sahaja yang bleh jalan bawak pedang. suma warga ATM,Polis,JPA,APMM,Kastam dan seangkatan dengan dia..
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Thu May 22, 2008 5:57 pm

back to topic ...
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)   Today at 6:10 pm

Back to top Go down
 
ASKAR WATANIAH (pasukan simpanan)
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum de Academy :: Defence & Military :: Army-
Jump to: