Forum de Academy

CEPAT.MESRA.TERKINI
 
HomeHome  PortalPortal  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  

Share | 
 

 Petua-petua dalam masakan

View previous topic View next topic Go down 
AuthorMessage
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Petua-petua dalam masakan   Wed May 21, 2008 5:52 pm

kat sini leh la kongsi petua2 masakan contohnya nak empukkan daging ka. nak bagi laksa sedap ka.nak makan untuk kesihatan ka.

ok kat sini saya ada la sikit petua.

kalau goreng daging ka jangan letak garam awal. dekat nak masak baru letak. supaya daging x keras.

lagi 1 nak bagi daging lembut. rendam dengan belacan. walaupon pelik tapi hakikatnya memang betul.

letak daun pandan dalam air bila nak masak air.kompom air wangi dan sedap untuk diminum.hehehe

dan lagi.harap kawan2 forum tlg sumbangkan
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Wed May 21, 2008 5:58 pm

erm..yg bab rendam dengan belacan tu mcm mana pulak yer..??
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Wed May 21, 2008 6:12 pm

Luis Zaha wrote:
erm..yg bab rendam dengan belacan tu mcm mana pulak yer..??

rendam la dengan belacan dulu.pas tu baru masak. yang pasal masak jangan letak garam dulu tu pun sama jugak.ala kalau kita batuk pas tu minum ubat batuk tapi still minum teh ais. apa akan jadi? so sama la macam petua tu.hehehe
Back to top Go down
View user profile
zahar_EG
Civilian
Civilian


Number of posts : 27
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 8:32 am

Biasa saya dengar jika bila nak masak gulai daging perlu rebus dahulu.. tetapi jika masak rendang tak perlu sebab, masak rendang memang memerlukan masa yang agak lama.
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 9:57 am

erm..macam mak saya pula kalu nak masak daging ayam kampung, mak saya akan rendamkan dulu daging tersebut dengan air kelapa.. erm, hasilnya memang memudahkan gigi kita dan menyelerakan..
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 11:49 am

nak bagi lagi petua..

kalau masak nasi dengan periuk biasa kan. tapi x mau bagi ada kerak nasi..
tunggu sampai nasi kering tutup periuk lepas tu tutup api, terbalikkan periuk nasi.emmm
kompom nasi x da kerak

tapi kalau nak senang dan mudah masak jer guna rice cooker
hehehe

lagi 1. sebelum goreng apa2 menggunakan kuali.x nak bagi ikan ker aper ke melekat kat kuali. bila minyak panas letak sedikit garam. insyaAllah x melekat la
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 11:54 am

erm..bagus jugak petua tu.. leh dipraktikkan nih.. Razz
Back to top Go down
View user profile
cute_iza
Junior
Junior


Number of posts : 149
Registration date : 2008-05-13

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 12:28 pm

wah..bagusla tabik spring nie...byk petua!!!
Back to top Go down
View user profile
TabikSpring
Junior
Junior


Number of posts : 131
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu May 22, 2008 2:12 pm

ala apa yang bagusnya
cikit jer tu kalau nak dibandingkan dengan kawan2 yang lain.
hehehe
Back to top Go down
View user profile
chef_hanani
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 20
Registration date : 2008-05-05

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu Aug 14, 2008 10:20 am

wawawa..best gak tengok petua orang lain kat sini..

ape pun semua daripada kita memang mempunyai petua tersendiri yang kita perolehi daripada emak atau nenek kita dalam bidang masakan ni...

Hm..tak sempat nak update petua terbaru disini..tapi yang pasti nani baru je beli buku tentang tricks in the kitchen..bagus buku tu..tapi dalam bahasa inggeris..nanti kita boleh share..
Back to top Go down
View user profile
miera29
Civilian
Civilian


Number of posts : 23
Age : 28
Location : pay rock
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Sat Aug 30, 2008 2:54 pm

nak share petua jugak...
selalu kalau kita goreng ikan ke ayam ke...mesti minyak tu meletup kan....
petua mak miera....masa panas kan minyak tu letak asam gelugor kt dalam kuali...
pastu goreng ikan or ayam tu...baru tak meletup...
also tak melecur la tangan kena minyak panas.....huhu
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Mon Sep 01, 2008 2:14 pm

wah..nie mesti selalu dok dapur nie..hehee
Back to top Go down
View user profile
miera29
Civilian
Civilian


Number of posts : 23
Age : 28
Location : pay rock
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Wed Sep 03, 2008 11:59 am

memang selalu.....dok je la.....hehe
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Thu Sep 04, 2008 10:07 pm

miera, kalu nak goreng sotong celup tepung pun slalu jer minyak meletup-letup..leh guna gak ker petua tu??
Back to top Go down
View user profile
miera29
Civilian
Civilian


Number of posts : 23
Age : 28
Location : pay rock
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Fri Sep 05, 2008 11:23 am

Luis Zaha wrote:
miera, kalu nak goreng sotong celup tepung pun slalu jer minyak meletup-letup..leh guna gak ker petua tu??

erm....yg tu tak berapa nak sure la....
tp try la...bukan ada effect ape2 pon....
Back to top Go down
View user profile
Luis Zaha
Mastermind
Mastermind


Number of posts : 205
Registration date : 2008-04-28

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Sun Sep 07, 2008 4:48 pm

hehe..maner la tau jadi lain lak rasanyer.. apa pun tq yer.. Wink
Back to top Go down
View user profile
Sayap Berdarah
Civilian
Civilian


Number of posts : 27
Registration date : 2008-08-04

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Sun Sep 07, 2008 6:36 pm

Untuk mengelakkan kecederaan,anda di nasihatkan untuk menggunakan safety device yg btul swaktu memasak..hehehe..
Back to top Go down
View user profile
miera29
Civilian
Civilian


Number of posts : 23
Age : 28
Location : pay rock
Registration date : 2008-08-09

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Mon Sep 08, 2008 2:41 pm

ur welcome tuan luis.... Very Happy
takkan lain nye rase die.....habis sgt masam la kot....
pasal letak asam kan......hehe

p/s:sebut psl safety device terpikir plak....kalau la ade org yg pakai mcm angkasawan tu utk masak....hahak
tak penah dibuat org....tp jgn terkejut kalau ada yg mcm tu psl takut minyak meletup...huhu
Back to top Go down
View user profile
mr.jackyll
Sub. Mod
Sub. Mod


Number of posts : 279
Age : 26
Registration date : 2008-05-21

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Mon May 18, 2009 2:54 pm

mari kita memasak...wanita diwajib kan.hehe lol!
Back to top Go down
View user profile
shana272001
Civilian
Civilian


Number of posts : 6
Age : 33
Location : Subang
Registration date : 2009-09-07

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Mon Sep 07, 2009 4:10 pm

kelako jugak korang ni... Ni bebanyak petua ni ..Sume tu dah dipraktikkan ke belum? harap2 org yang banyak petua tu dah wat dulu sebelum publish kat forum ni..kkekekeke bounce
Back to top Go down
View user profile
pointing
Civilian
Civilian


Number of posts : 2
Registration date : 2010-10-24

PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Wed Dec 15, 2010 7:31 pm

Good
Back to top Go down
View user profile
Sponsored content




PostSubject: Re: Petua-petua dalam masakan   Today at 6:11 pm

Back to top Go down
 
Petua-petua dalam masakan
View previous topic View next topic Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Forum de Academy :: Food & Dining :: Recipe-
Jump to: